CirkelWaarde is een ‘grondstoffenalliantie’ van ROVA, AVU en Circulus. Het samenwerkingsverband speelt in het afval- en grondstoffenbeheer een grote rol. CirkelWaarde wil haar doelstellingen voor de ingezamelde stromen van de drie betrokken partners realiseren door kennisontwikkeling, inkoop, informatievoorziening en belangenbehartiging. Er vindt een nauwe samenwerking plaats met marktpartijen, ministeries en kennisinstellingen. CirkelWaarde bestaat uit het Expertisecentrum en het Handelshuis. De opgedane kennis over ontwikkelingen op het gebied van grondstoffen en materialen wordt onder andere toegepast bij marktverkenningen en het opstellen van aanbestedingsdocumenten. De alliantie onderzoekt projectmatig hoogwaardige(r) verwerkingsmogelijkheden voor de stromen matrassen, luiers, textiel, elektronica, kunststof en bioafval. Naast hoogwaardige recycling speelt daarin ook de ambitie om producten (of onderdelen daarvan) langer te kunnen gebruiken. In een ‘E-novation-hub’ in Apeldoorn wordt dat samen met hogescholen en partners voor elektronica onderzocht. Ook het sluiten van gezamenlijke verwerkingscontracten voor alle stromen gebeurt onder de vlag van CirkelWaarde. Er is verder in 2023 gewerkt aan de volgende aandachtsgebieden en thema’s:
De ontwikkeling van afval naar grondstoffen kende in het hele werkgebied een terugval van 75% in 2022 naar 73% in 2023. Daarmee is de licht dalende trend doorgezet. We verklaren deze terugval uit een dalende kwaliteit van de aangeboden grondstoffen (met name PMD), gecombineerd met strengere eisen van verwerkers, waardoor afkeur toeneemt. Met het huidige scheidingspercentage doen we het beter dan het landelijk gemiddelde, maar iets slechter dan de oorspronkelijke VANG doelstelling van 75%.
Gemiddeld nam in de hele regio het restafval exclusief grofvuil per inwoner toe van 77 kg in 2022 naar 87 kg in 2023. De belangrijkste oorzaak hiervan is de toegenomen afkeur van PMD. We zien deze trend ook breder in Nederland. Als we inzoomen per gemeente zien we dat twee van de negen gemeenten minder dan 100 kilo restafval per inwoner produceerden, waarmee zij de landelijk veel gebruikte doelstelling van 100 kg restafval per inwoner opnieuw hebben gehaald. Zeven gemeenten zaten daar (licht) boven. Voor grofvuil steeg de inzameling van 17 kg in 2022 naar 19 kg in 2023. Per saldo werd er dus 106 kilo huishoudelijk restafval ingezameld (2022: 94 kg).
De kwaliteit van grondstoffen – met name van GFT, PMD en textiel– staat onder druk. Via steekproeven en sorteeranalyses wordt de kwaliteit gecontroleerd. Circulus voert regelmatig sorteerproeven uit in de stromen restafval en PMD. Met name voor PMD zien we de laatste tijd een stevige stijging van de hoeveel stoorstoffen, wat leidt tot verhoogde afkeur. De uitkomsten van de sorteeranalyses leveren nuttige handvatten voor gerichte maatregelen. In vijf gemeenten zijn wij daarom in 2023 gestart met het project ‘Schone Stromen’. Hierin staat het op de juiste manier scheiden van het PMD afval centraal.