Wij bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten of hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen door sociale activering. Op deze manier dragen we bij aan een inclusieve samenleving, waarin er ruimte is voor alle vormen van participatie en waar iedereen naar eigen vermogen bijdraagt.
Afgelopen jaar heeft de afdeling Sociaal verschillende werkplaatsen verhuisd en zijn de werkplaatsen verder geprofessionaliseerd. Er is een start gemaakt met nieuwe werkplaatsen, waaronder een werkplaats voor de assemblage en reparatie van ondergrondse containers, die begin 2024 van start gaat. Dit biedt naast sociale werkgelegenheid, ook mogelijkheden voor de opleiding van mensen in de metaaltechniek. De ondergrondse containers worden in delen besteld en door de Circulus werkplaats in elkaar gezet op de locatie in Apeldoorn. Dat biedt bijzondere werkgelegenheid maar zorgt ook voor significant minder CO2 uitstoot.
In een circulair ambachtscentrum worden producten en onderdelen ingenomen van inwoners en bedrijven voordat deze het recycleplein bereiken. Vervolgens worden deze hergebruikt, waarbij we sociale werkgelegenheid inzetten. Een groot deel van de ingezamelde ‘grondstoffen’ worden duurzaam verwerkt zodat deze opnieuw het economisch verkeer in kunnen. In de visie van Circulus is een circulair ambachtscentrum een combinatie van een recycleplein, een kringloopwinkel, werkplaatsen waar met sociale arbeid grondstoffen worden gerepareerd, opgeknapt voor levensduurverlenging of als grondstof gebruikt worden voor andere nieuwe producten. Daarnaast biedt een circulair ambachtscentrum ook opleidingsmogelijkheden voor scholieren en studenten.
Binnen Circulus is er een aantal gemeenten die vooroplopen met het inrichten van een Circulair ambachtscentrum. De gemeente Deventer heeft een concreet plan vastgesteld dat nu de uitvoeringsfase in gaat. Circulus gaat samen met kringloopbedrijf Het Goed naast het recycleplein in Deventer een circulair ambachtscentrum inrichten. Ook zijn er in Apeldoorn, Epe en Zutphen concrete ideeën die nu uitgewerkt worden in plannen.
PSO Nederland heeft het keurmerk Trede 3 van de Prestatieladder Sociaal Ondernemen verlengd. Circulus voldoet ruimschoots aan de normen voor Trede 3. De norm voor de sociale bijdrage ligt op 3% (inzet van de doelgroep in relatie tot de totale organisatie), Circulus haalde 17%. Circulus presteert daarmee bovengemiddeld goed met het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Keurmerk Kringloop voor Stilema is verlengd. De sociale- en milieudoelstellingen zijn naar tevredenheid omschreven en in praktijk gebracht en interne bedrijfsprocessen helder vastgelegd. Het Keurmerk Kringloop Nederland is afgeleid van ISO 9001 en geldig voor drie jaar.
Maak kennis met onze sociale werkplaatsen op YouTube!